Razlaga spletnih piškotkov

O piškotkih

Piškotke se v spletu uporablja že zelo dolgo. Praktično vsak uporabnik interneta se je že soočil z njimi. Nova stvar pri uporabi piškotkov je ta, da uporabnika obvestimo o uporabi le teh, kot je zapisano v novem zakonu o elektronskih komunikacijah (ZEKom-01).

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke ki jih spletna stran shrani v brskalnik uporabnika. Z njihovo pomočjo omogočimo da stran deluje boljše in učinkovitejše ter je bolj prijazna do uporabnikov.

Zakaj uporabljamo piškotke?

Piškotke se uporablja za različne namene. S pomočjo piškotkov je interakcija med uporabnikom in spletnim mestom hitrejša in enostavnejša. Obstajajo tudi piškotki ki nimajo direktnega vpliva na uporabnika(npr. spremljanje statistike strani - Google Analytics).

Seznam nujnih piškotkov

Nujni piškotki pomagajo narediti spletno mesto uporabno, saj omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po straneh in dostop do varnih področij spletne strani. Spletna stran ne more pravilno delovati brez teh piškotkov.

Postavil Ime Trajanje Opis
hudaura form_key seja Zagotavlja varnost brskanja obiskovalcev s preprečevanjem ponarejanja zahtev med spletnimi mesti. Ta piškotek je bistvenega pomena za varnost spletne strani in obiskovalca.
hudaura mage-cache-sessid 1 dan Ta piškotek se uporablja v kontekstu uravnoteženja obremenitve – s tem optimizira odzivnost med obiskovalcem in spletnim mestom, tako da porazdeli prometno obremenitev na več omrežnih povezav ali strežnikov.
hudaura mage-cache-storage permanenten Uporablja se za optimizacijo hitrosti nalaganja na spletnem mestu. To se naredi tako, da se nekateri procesi prednaložijo v brskalnik obiskovalcev.
hudaura mage-cache-storage-section-invalidation 1 dan Ta piškotek se uporablja v kontekstu uravnoteženja obremenitve – s tem optimizira odzivnost med obiskovalcem in spletnim mestom, tako da porazdeli prometno obremenitev na več omrežnih povezav ali strežnikov.
hudaura mage-cache-storage-section-invalidation permanenten Uporablja se za optimizacijo hitrosti nalaganja na spletnem mestu. To se naredi tako, da se nekateri procesi prednaložijo v brskalnik obiskovalcev.
hudaura mage-cache-timeout permanenten Ta piškotek je potreben za funkcijo predpomnilnika. Spletno mesto uporablja predpomnilnik za optimizacijo odzivnega časa med obiskovalcem in spletnim mestom. Predpomnilnik je običajno shranjen v brskalniku obiskovalca.
hudaura mage-messages 1 dan Necessary for the functionality of the website's chat-box function.
hudaura PHPSESSID 1 dan Ohrani stanje uporabniške seje med zahtevami strani.
hudaura product_data_storage permanenten Potreben za funkcijo primerjave izdelkov na spletnem mestu.
google rc::a permanenten Ta piškotek se uporablja za razlikovanje med ljudmi in roboti. To je koristno za spletno mesto, da lahko pripravimo veljavna poročila o uporabi njihovega spletnega mesta.
google rc::c seja Ta piškotek se uporablja za razlikovanje med ljudmi in roboti.
hudaura recently_compared_product 1 dan Potreben za funkcijo primerjave izdelkov na spletnem mestu.
hudaura recently_compared_product_previous 1 dan Potreben za funkcijo primerjave izdelkov na spletnem mestu.

Seznam piškotkov za statistiko in trženje

Statistični piškotki pomagajo lastnikom spletnih mest razumeti, kako obiskovalci komunicirajo s spletnimi mesti z zbiranjem in poročanjem informacije anonimno.

Tržni piškotki se uporabljajo za sledenje obiskovalcem na spletnih mestih. Namen je prikazati oglase, ki so ustrezni in privlačni za posameznega uporabnika.

Postavil Ime Trajanje Opis
google _ga 2 leti Registrira edinstven ID, ki se uporablja za ustvarjanje statističnih podatkov o tem, kako obiskovalec uporablja spletno mesto.
google _gat 1 dan Uporablja ga Google Analytics za zmanjšanje stopnje zahtev.
google _gid 1 dan Registrira edinstven ID, ki se uporablja za ustvarjanje statističnih podatkov o tem, kako obiskovalec uporablja spletno mesto.
hudaura product_data_storage 1 dan Določa, katere izdelke si je uporabnik ogledal, kar spletnemu mestu omogoča promocijo povezanih izdelkov.
hudaura recently_viewed_product 1 dan Določa, katere izdelke si je uporabnik ogledal, kar spletnemu mestu omogoča promocijo povezanih izdelkov.
hudaura recently_viewed_product_previous 1 day Zbira informacije o tem, katere izdelke si je obiskovalec ogledal – to se uporablja za optimizacijo navigacije posameznega obiskovalca po spletnem mestu.
facebook _fbp 3 mesece Ta piškotek nastavi Facebook kot del svojih storitev za shranjevanje in spremljanje obiskov na spletnih mestih.
google _gcl_au 3 mesece Ta piškotek nastavi Google za shranjevanje in sledenje konverzij.
google ads/ga-audiences seja Used by GoogleAds to re-engage visitors that are likely to convert to customers based on th evisitor's on line behaviour across websites.

Onemogočanje piškotkov

V kolikor ne želite, da si brskalnik shrani piškotke lahko to onemogočite v vašem brskalniku.